sunnuntai 24. toukokuuta 2009

Täydellinen piirakka?

Lupauduin leipomaan ystävän yllätysläksiäisiin pari viikkoa sitten ja tilauksessa oli suolainen piirakka. Kaikenlaista torttua on tullut väännettyä, ja usein tulee tehtyä perinteistä liha- tai lohi-riisipiirakkaa. Tällä kertaa kuitenkin teki mieli kokeilla jotain ihan erilaista. Kala on yleensä tuttavapiirissäni turvallisin vaihtoehto, kun monet syövät hyvinkin valikoivasti. Googlen haussa "tonnikalapiirakka" silmiin osui Kettuterroristien feta-tonnikalapiirakka, joka osoittautui aivan mahtavaksi! Alkuperäisestä reseptistä hieman poiketen käytin basilikalla maustettua fetaa ja jätin ylimääräisen pizzamausteen pois. Lisäksi heitin sekaan sitruunapippuria, sitruunamehutiivistettä, tilkan hunajaa ja valkopippuria.

Bileissä piirakka hävisi parempiin suihin alta aikayksikön! Suosittelen siis juhlatilaisuuksiin leipomaan useamman näitä, jos mielii saamaan muutakin kuin pienet maistiaiset ;)

Tuon jo melkein perinteiseksi muodostuneen lohipiirakan ohjeen voisin tässä myös samalla kirjoittaa ylös. Alkuperäinen resepti on maanmainiosta WSOY:n Muumimamman keittokirjasta, jonka sain muistaakseni joululahjaksi vuonna 1993... Resepti on kokenut kuitenkin melko rajun evoluution vuosien varrella:

-Voitaikinaa (käytän yleensä pakastetta)
-Keitettyä riisiä
-Keitettyjä kananmunia
-Ruokajugurttia/kermaviiliä/maustettua tuorejuustoa (fiiliksen mukaan)
-Lohta, usein käytän säilykettä, mutta tuoreesta tulee kyllä vielä parempaa. Tuoreen lohen oon paistanut ensin uunissa ennen lisäystä täytteeseen
-Tilliä
-Valkopippuria
-Sitruunapippuria
-Yrttisuolaa

Täytteet sekaisin ja taikinan sisään (toimii myös pasteijoina), uuniin 225 asteeseen noin puoleksi tunniksi ja eikun syömään! Sama resepti toimii hyvin myös jauhelihalla, silloin jätän tillin ja sitruunapippurin pois ja lisään usein pippureita ja/tai pippurilla maustettua tuorejuustoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti